Adó megfizetésére kötelezhető akár a kft. tagja, bt. kültagja is

Azok a magánszemélyek, akik Kft-ben voltak tagok, illetve Bt-ben kültagok, a tagságukkal működő gazdasági társaságok esetleges adótartozásaiért nem feleltek. Ez a szabály 2016. augusztus 01. napjától jelentősen megváltozott.

Az új jogszabályi rendelkezések értelmében az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a jogi személy (pl: Kft., Zrt.) tartozásaiért korlátozottan felelős, részesedését átruházó tag vagy részvényes, a jogi személytől nem behajtható adótartozás átruházott részesedéssel arányos részének erejéig, ha a szavazati jogok 25%-át elérő vagy azt meghaladó részesedéssel rendelkezett és ha a jogi személy adótartozásainak összege a jogi személy jegyzett tőkéjének 50%-át meghaladja, feltéve, hogy a tag, részvényes az adótartozásról az átruházáskor tudott, vagy az adóhatóság útján tudhatott volna.

A fenti jogszabály alapján tehát, az adótartozással rendelkező cégek (pl: Kft.) eladása esetén a társaság tagja az adótartozás megfizetésére kötelezhető. Az adófizetésre kötelező határozatot az adóhatóság szigorú időbeli korlátok között hozhatja meg: először is behajthatatlannak kell minősíteni a társaság adótartozását, ennek megállapításától számított 90 napon belül hozhatja meg az adóhatóság azt a határozatot, mely a Kft. volt tagját a Kft. adótartozásának rá jutó részének megfizetésére kötelezi. Ez a határidő jogvesztő, tehát 90 napon túl nem lehet határozatot hozni, kivéve abban az esetben ha ezen határidőn túl jut az adóhatóság tudomására a részesedés átruházása, ebben az esetben a tudomásszerzéstől számított 30 napon belül. A jogalkotó kimentési lehetőséget is biztosított a társaság adótartozásért helytállni köteles tagok részére. Kimentés esetén igazolni kell, hogy a társaság tartozásainak megfizetése érdekében, illetve a társaságra vonatkozó anyagi jogszabályok előírásainak teljesítése érdekében tőle elvárható minden intézkedést megtett.

Forrás: http://www.adojogasz.hu/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.